Fjällvandring!

Jag är nu pensionär men tidigare hade jag ett kontorsjobb, satt för det mesta framför en dataskärm och därför tyckte jag det är skönt att komma till fjällen under semestern. Där finns inga datorer, mobiltelefonen är tyst eftersom det inte finns någon täckning, luften är ren att andas och man träffar många trevliga människor.

Jag gjorde min första fjällvandring 1996 då jag deltog i en STF tur från Abisko till Kebnekaise.
1997 åkte jag till Norge och gick en tur i Joutenheimen som Norska Turistföreningen arrangerade.
2000 gick jag en fjällkurs i Saltoloukta
2001 vandrade jag med STF från Ammarnäs till Hemavan.
2002 deltog jag i STFs 10 dagar långa vandring i Tarradalen och Padjelanta och passade på att fylla jämna år när vi hade vår vilodag i Staloloukta.
2003 gick jag åter igen med STF från Abisko till Kebnekaise och hade samma färdledare som första gången. Tillsammans med en kompis, Sarah som jag träffade under vandringen i Tarradalen och Padjelanta gjorde jag även en höstvandring i Jämtland.
Våren 2004 åkte jag skidor från Abisko till Kebnekaise, min tuffaste utmaning i fjällvärlden. Jag är ingen van skidåkare och med 15 kg på ryggen så hade jag svårt att hålla balansen. Med envishet och stöd från de andra deltagarna i STF-turen så tog jag mig hela vägen till Nikkaloukta även om vi fick bära skidorna på axeln de sista kilometrarna. Sarah och jag vandrade tillsammans sommaren 2004, från Hemavan till Ammarnäs, den regnigaste vandringen jag gjort.
2005 vandrade Sarah och jag från Vakkotavare längs Kungsleden till Abisko med en avstickare till Nallo.
2006 gjorde Sarah och jag den hårdaste vandringen hittills, vi gick från Björkliden till Treriksröset. Två av etapperna var 24 km och med tanke på den tunga packningen så var det en prestation av Sarah att orka.
Sarek har alltid varit en dröm för mig och 2007 följde jag med STF och vandrade i Sarek. Vi hade en fantastisk vecka med fint väder, och makalöst fina vyer.
2008 gjorde jag två vandringar, först var jag på Svalbard och vandrade, vi bodde i tält, fick gå isbjörnsvakt på nätterna och fick två gånger besök av isbjörn. I september 2008 gjorde Sarah och jag vår sista vandring tillsammans, en höstvandring från Kvikkjokk till Saltoloukta. Det var fantastiskt väder och härliga höstfärger.
2010 gjorde jag en ny vandring i Sarek med STF. Vi hade fem fina dagar av åtta, inte så illa.
I juli 2011 var jag stugvärd i Alesjaure tillsammans med tre andra personner. Ett jätteroligt jobb, trevliga arbetskamrater och många trevliga och intressanta gäster. Jag startade i Abisko och gick till Alesjaure. Under mina lediga dagar hann jag med att gå till Unna Allakas och Vistas där jag plockade hjortron. Efter stugvärdsuppdraget gick jag till Kebnekaise fjällstation och där gjorde jag en dagstur till Tarfala.
2012 var jag tillbaka som stugvärd i Alesjaure. Jag hade fint väder när jag gick till Alesjaure men sen kom det perioder med regn och vattnet i jåkkarna steg så det blev farligt att ta sig över. Vi hade som mest 65 gäster i stugorna men då det finns 78 bäddar så var det ändå inte fullt. Efter stugvärdsuppdraget gick jag tillbaka till Abisko och då var det strålande solsken.
Sommaren 2013 var jag tillbaka som stugvärd i Alesjaure. Denna gång var jag med och öppnade stugplatsen för sommarsäsongen och var kvar till mitten av augusti. Första månaden i Alesjaure var det kallt och mycket regn men sen blev det bättre. Under sommaren byggde Jan-Erik som är en händig stamgäst och jag en ny bänk runt bordet som vetter mot söder. Jag var med på en kalvmärkning, fiskade röding tillsammans med Roland som sköter båttransporten på sjön. Jag vandrade till Unna Allakas, Vistas och Kårsavagge.
Vintern 2014 var jag för första gången stugvärd på vintern. Jag var i Sälkastugorna som ligger ca 60 km söder om Abisko. Det blåste och snöade mycket under tiden i Sälka och det blev mycket snö att skotta för att hålla vattenhålet öppet. Det blev inte så mycket skidåkning som jag hade hoppats, dels var vädret inte så bra och sen var det mycket arbete som skulle göras.
Sommaren 2014 var min fjärde som stugvärd i Alesjaure. Det hade varit mycket snö i vintras och när jag vandrade till Alesjaure i slutet av juni gick jag vissa sträckor på snö. Vi fick en fantastisk sommar med upp till +27° i skuggan. Två av stugvärdarna lämnade sina jobb innan deras tid var ute och det gjorde att vi kvarvarande stugvärdar fick jobba mer än normalt men jag hoppas att våra gäster inte märkte något av våra interna problem.
Sommaren 2015 var jag tillbaka i Alesjaure och var med och öppnade stugplatsen den 15 juni. Med mig hade jag min "lånedotter" Samantha. Det var en annorlunda sommar med väldigt mycket snö och relativt få gäster till att börja med. Isen på sjön gick inte upp förrän den 7 juli. Under mina sex veckor i Alesjaure var det +16° som varmast. Under september 2015 gjorde jag en vandring i Jämtland tillsammans med Brita, en stugvärdskollega och Mona, min lånedotters mamma.
Jag var stugvärd i Alesjaure även 2016. Under hösten och vintern har stuga 1 & 2 renoverats. De är vitmålade invändigt och är fräscha men lite av den gamla charmen har försvunnit. Tyvärr verkar färgen redan släppa på en del ställen. Det kom väldigt många gäster och i juli i år hade vi 60% fler gäster än i juli förra året vilket märktes på arbetsbelastningen. Som mest hade vi 77 gäster som övernattade i stugorna. Det organiserade kaoset Fjällräven Classic kom med massor av människor, långt från min önskan av hur fjällen ska vara. Under september vandrade Mona och jag i Härjedalen och Jämtland.
Efter midsommar 2017 vandrade min stugvärdskollega Eva och jag i Rogenområdet dvs. i Sveriges sydligaste fjällområde beläget i södra Härjedalen och norra Dalarna. I juli detta år vandrade jag en vecka i Andorra. I augusti/september var jag tillbaka för min sjunde sommar som stugvärd i Alesjaure. Sedan förra året har stuga 3 renoverats och den uppfräschningen är lyckad. Man har inte målat väggarna i kök och rum vilket jag tycker är bra. Vi har även fått en ny butik som tyvärr bara gör sig bra på bild men som är väldigt svår att jobba i. Ganska dåligt väder, det kom nysnö på fjällen runt omkring Alesjaure i slutet av augusti. Snön smäte och vi fick fina höstfärger. Gästerna strömmade till trots vädret. Vår toppnoterng var 85 gäster som sov inomhus men kollegorna som var perioden före oss hade en natt haft 148 gäster vilket är dubbelt så många som det finns sängar i Alesjaure!
I mars-april 2018 var jag stugvärd i Sälkastugorna. Det var många fina vinterdagar med 15-25 minusgrader och strålande sol men även dagar med snöstorm då det är skönt att konstatera; jag är stugvärd och behöver inte vara ute i det här vädret! Vi hade från 5 till 65 gäster som sov inomhus.
Jag var tillbaka i Sälka på sommaren 2018. Tillsammans med kollegorna Anders och Eva öppnade jag stugorna för sommmaren. Det var bara 5-10 grader och regn de första veckorna men sen blev det varmare och gästerna strömmade till och många nätter när vi fick hänvisa gäster till madrasser på golvet. Under min andra period i Sälka gick jag för att hälsa på P-O som var stugvärd i Nallo. Det bar sig inte bättre än att jag på väg till Nallo ramlade i ett stenigt parti och bröt två revben. När jag kom tillbaka till Sälka kände jag att jag behövde starkare mediciner än de Alvedon vi hade. Jag fick avbryta stugvärdsuppdraget och via helikopter och buss åka till akuten på Kiruna lasarett där jag fick smärtlindring och sen åkte jag hem två veckor tidigare än planerat.
2019 var jag för första gången på en mindre stugplats. Jag öppnade Vistasstugan den 20 juni. Det var kallt, regnigt och blåsigt de första veckorna men sen blev det bättre. Vistas är en fantastiskt vacker stugplats. Som mest hade jag 20 personer som sov inomhus och två nätter hade jag inga gäster alls men det kom tältare som ville handla i butiken eller bada bastu så jag var inte sysslolös.
Efter några veckor hemma var jag tillbaka i fjällen för att avsluta sommaren 2019 i Sälka. Det kom väldigt många gäster efter Fjällräven Classic. Det finns 56 bäddar i Sälka och två gånger fick vi ha madrasser på golvet, vi hade då 67 respektive 60 gäster. Tre nätter hade vi 56 gäster dvs. alla sängar var upptagna. I mitten av september kom det lite snö och gästantalet minskade. Vi stängde stugplatsen den 22 september.
Sommaren 2020 var speciell på grund av Covid-19 och även på grund av att jag har ett knä som gjorde att jag inte kunde gå några längre sträckor. Jag hade jag två stugvärdsuppdrag. Först var jag i Kaitumjaure, en fin och lättjobbad stugplats men ack så mycket mygg. Efter fem veckor flyttade jag till Tjäktja där jag var kvar tills vi stängde för sommaren den 20 september. Vi skulle ha hämtats med helikopter den 21 september men då var det snöstorm men den 22 gick det att flyga. När vi lämnade Tjäktja var det 20 cm snö.
Jag var tillbaka i Tjäktja sommaren 2021. Vi dvs. min stugvärdskollega Eva och jag kom till stugan den 19 juli och den 21 juli hade vi snöstorm och fick ca 5 cm snö. Snön försvann och vi fick värme några dagar men sen var det mest grått, regn och blåst. Sommarens höjdpunkt var när jag fick se en fjällräv! Vi blev strömlösa och hjälptelefonen till polisen fungerade inte heller så därför fick jag gå till Alesjare, 13 km för att felrapportera. Vi fick upp ett bensindrivet elverk och fick igång kassaapparat mm. Vi hade många gäster i augusti och september men färre i år än det var före Corona.