Tarradalen/Padjelanta 2002

I juli 2002 deltog jag i STFs vandring i Tarradalen och Padjelanta. Vid starten från Kvikkjokk bestod gruppen av fyra damer och tre herrar samt vår ledare Staffan. Efter halva vandringen kom vi till Staloluokta. Där hade vi en vilodag och den dagen fyllde jag 50 år. En av damerna hade fått nog av fjällvandring i Staloluokta och tog helikopter tillbaka till Kvikkjokk.

Dag för dag:
5 juli 2002
Klockan 17 lämnade tåget Stockholms Central. Jag tog en fika, pratade lite med några andra resenärer och gick se och la mig.
6 juli 2002
Åt frukost på tåget. Bytte till buss i Murjek där jag träffade några andra som också skall gå STF-turen i Tarradalen/Padjelanta. I Kvikkjokk inkvarterades vi i vandrarhemmet. Vi träffade vår färdledare Staffan och hade en kort genomgång inför vandringen. Efter middagen gjorde vi en kort vandring i Kvikkjokk och som sällskap hade vi massor av mygg.
7 juli 2002
Vi lämnade Kvikkjokk ca 09:30. En båt tog oss ca 30 min uppströms Tarraälven innan vandringen började. Vi hade några lätta regnskurar när vi gick genom björkskogen. Vi kom fram till Nunjes vi 4-tiden. Stugvärden visade oss ett ställe där det växte Fjällbrud innan vi lagade och åt middag.
8 juli 2002
En underbar morgon. Vi lagade frukost, städade stugan och sa adjö till stugvärden. Tog en rast bland alla myggen vid Tarrekaisestugan. Ganska lätt vandring , huvudsakligen genom björkskog fram till Såmmarlappa.
9 juli 2002
Det var en kylig morgon med dis över sjön när vi vaknade. Vi lämnade stugan vid 9-tiden. Vi gick först genom björkskog men sen kom vi upp på kalfjället. Kom in i Padjelanta nationalpark och fortsatte sedan fram till stugorna i Tarrasluoppal. Gick ut en extra promenad efter middag när de andra hade lagt sig.
10 juli 2002
Det regnade under natten och på morgonen när vi åt frukost. Regnet upphörde innan vi lämnade Tarrasluoppal. Vi hade en stigning på nära 300 höjdmeter och vi kom in i ett område med dimma. Vid vår lunchpaus hade dimman lättat och därefter fortsatte vi ner mot Tuottar. Sarah och jag gick snabbt och kom fram en kvart för de andra. Under middagen regnade och åskade men det slutade ganska snabbt.
11 juli 2002
Det regnade lite även denna morgon. Vi gratulerade Sarah som fyller 31 år idag. Vädret blev bättre när vi gick över fjället. Vid bron över Bållávrjåhkå stannade vi för en lång lunchpaus och njöt av det fina vädret vi fått. Vi fortsatte ner till Staloluokta. Det var skönt att kunna ta ett bastubad innan vi åt kvllens middag.
12 juli 2002
Min 50-årsdag inleddes med gråmulet väder och under frukosten började det regna. Vi hade vår vilodag och tog det lugnt. Det var skönt att slippa vara ute och vandra i regnet. Monika åkte iväg med helikoptern före middag. Man hurrade och sjöng för mig och jag fick en blombukett. Vi åt en god middag med varmrökt röding, potatismos och chokladkräm som dessert. Kvällen avslutades med ännu ett bastubad.
13 juli 2002
Det regnade lätt när vi lämnade Staloluokta. Det var en ganska kraftig stigning innan vi kom upp på en platå och sen gick det utför ner till Arasluoktastugorna. Det fanns gott om mygg utanför stugan. På kvällen deltog några av oss i en gudstjänst i kyrkkåtan i Arasluokta sameby.
14 juli 2002
Vi vaknade till en underbart vacker morgon i Arasluokta. Idag skulle vi klara en stigning på ca 300 höjdmeter. En gång när jag stannade för att fotografera måste batteriet ramlat ur kameran. Det var tur att jag hade med ett batteri till. Vi åt lunch innan vi nådde högsta punkten på dagens vandring. Vi hade sen utför ner till Låddejåkkåstugan.
15 juli 2002
Det var en vacker morgon även idag. Efter morgonbestyren började vi gå. Vi klarade galant av en stigning på ca 200 höjdmeter. Vi hade en fin utsikt mot fjällen i väster. Efter lunch passerade vi tre hängbroar. Några av deltagarna gillar inte att gå över broar och var lättade när vi klarat av dessa. Vi kom ner till Kutjaurestugan och träffande stugvärden Lars Svahn. Det var hans 18e och sista säsong som stugvärd i Kutjaure. På kvällen bjöd han på kaffe och skorpor med hjortronsylt.
16 juli 2002
När vi lämnade Kutjaure hade börjat regna så det blev att ta på regnstället. Regnet upphörde efter en stund under vår vandring uppåt. Vi åt lunch vid Gårssåjávrre och sen kom vi ut på en platå. Det var en ganska brant nedstigning mot Akkajaure och sen följde vi stigen utmed sjön fram till stugan i Vaisaluoktastugan. Vi skulle äta en festlig avslutningsmiddag som skulle skickas upp från Saltoluokta men till vår besvikelse så hade maten inte kommit till stugan. Efter några telefonsamtal löstes det hela och kl. 20:20 kom maten.
17 juli 2002
Efter frukost kom en båt och hämtade oss och körde oss till Ritsem. Sarah och jag hade biljetter till ett sent tåg men de andra tog bussen till Gällivare. Vi gick till Ritsems friluftsanläggning för att hämta ut väskorna med rena kläder som vi skickat dit. Det hade blivit nåt missförstånd så Sarahs ryggsäck var kvar i Kvikkjokk. Vi hade fått en voucher för bastu och vi gick dit och tvättade av oss fjälldammet. Vi hade även fått en voucher för lunch och fick hämta ut var sin portionsförpackning som vi värmde i mikrovågsugn. Vi åkte sen buss till Gällivare där vi steg ombord på tåget mot Stockholm.
18 juli 2002
Sarah och jag åt frukost tillsammans på tåget och sen tog vi avsked utanför hennes kupé. Tåget anlände till Stockholm C kl .11:00 och jag tog tunnelbanan hem.