Jämtland 2003

I september 2003 gjorde Sarah och jag en höstvandring i Jämtlandsfjällen. Det var ganska bra väder men vi fick några skurar med regn och snöblandat regn över oss. Det var få människor i fjällen på hösten men när vi kom till Blåhammaren var det mycket folk. Många har som tradition att gå upp till Blåhammaren sista helgen man har öppet för säsongen. Man äter gott, sover över och går sedan ner till Storulvån nästa dag.
Det finns el-ström på nästan alla ställen vi övernattade och det gör möjligtvis att jag inte får samma vildmarkskänsla som jag får i Lapplandsfjällen.

Dag för dag:
15 september 2003
Vi flög från Arlanda till Frösön, åkte sen buss till järnvägsstationen i Östersund. Åkte tåg till Storlien och bytte till ett annat tåg som tog oss tillbaka till Enafors. En taxi körde oss sen till Storulvån.
16 september 2003
Det var lätt regn när vi lämnade Storulvån men det upphörde ganska snabbt. Vi fick en fin vandring. Det var fina höstfärger på all växtlighet. Efter vår lunchpaus började stigningen upp mot Gåsenstugorna. Vi var de första gästerna för kvällen, sen kom fyra personer till.
17 september 2003
Det var ganska fint väder då vi startade från Gåsenstugorna. Det var också mycket utför. Det mulnade på och på eftermiddagen började det regna och blåsa. Tillslut kom vi i alla fall fram till Helags och fick vårt rum. Det var skönt med ett bastubad efter dagens vandring.
18 september 2003
Det blåste när vi startade dagens vandring mot Sylarna. Vi valde fel stig och höll på att hamna på Syltoppen men hittade snabbt tillbaka till stigen mot Sylarna. Vi kom över berget och såg Sylarna långt nedanför oss. Vi badade bastu innan vi åt vår middag.
19 september 2003
Snöblandat regn och blåst när vi gav oss iväg från Sylarna. Vädret blev bättre och bättre under dagen. Det var en del uppförsbackar innan vi kom till Blåhammaren som ligger 1086 m ö h. Vi åt en fin middag tillsammans med många andra gäster. Sarah kan trolla med den frystorkade maten men jag måste erkänna att den här middagen var den bästa under Jämtlandsvandringen.
20 september 2003
Det var -3 och vacker rimfrost när vi lämnade Blåhammaren och började gå ner mot Storulvån. Solen lyste från en klarblå himmel och efterhand kom värmen. Det var drygt 10 plusgrader när vi kom till Storulvån. Vi fick ett rum och gick sen för att tvätta av oss efter vandringen. Bastun var inte mer än ljummen när vi kom men den tog sig eftersom. Vi lagade middag på den frystorkade mat vi hade kvar.
21 september 2003
Vi åkte buss från Storulvån till Enafors och sen tåg till Östersund. Det var svårt att få en taxi som tog oss till flygplatsen men tillslut kom det i alla fall en bil. Vi gick ombord som de sista passagerarna. Vi anlände till Arlanda ca 12:30.