Abisko 2004

I april 2004 deltog jag i STFs skidtur från Abisko till Kebnekaise och Nikkaloukta. När jag var barn åkte jag skidor ofta men sen jag blev vuxen har det inte blivit så ofta. Jag övade på skidåkning julen 2003 och sen vågade jag anmäla mig till denna tur. Det var dock svårt att hålla balansen när jag hade ca 15 kg på ryggen och det var isiga spår. Det blev många vurpor och jag slog mig både här och där men jag kämpade mig fram. Det var väldigt milt så sista biten mellan Kebnekaise och Nikkaloukta fick vi ta skidorna på axeln och gå. Denna tur är den jobbigaste fjälltur jag gjort!

Dag för dag:
15 april 2004
Jag åkte med tåget som avgick från Stockholm C på kvällen. Åt middag i restaurangvagnen och läste en stund innan jag somnade.
16 april 2004
Kom fram till Abisko vid luchtid. Jag fick ett rum i Kieron. Gick och tittade på en utställning om Abisko Nationalpark och sen en gick jag en bit upp på berget Nuolja.
17 april 2004
Jag åt frukost och sen gick jag och hyrde utrustning för skidturen. Jag bytte om och sen gav jag mig ut på en provtur. Jag åkte en 10 km låg slinga. Det blev några vurpor men i stort sett gick det bra men då hade jag inte nån packning på ryggen. De andra deltagarna i turen anlände vid luchtid. Det är en liten grupp, tre damer, två herrar och vår färdledare Olle Rydell.
18 april 2004
Det var strålande sol och +7° när vi lämnade Abisko. Skidspåret var nästan bara is och min första vurpa kom ganska snart. Jag slog i rumpan vi alla mina fall och det var jobbigt att komma upp igen. När vi kom fram till Abiskojaure var jag helt slut och jag sa till färdledaren Olle att jag förmodligen kommer att avbryta turen. Olle sa att snön blir bättre när vi kommer högre upp och det då blir lättare att åka.
19 april 2004
Efter en natts välbehövlig vila så kände jag för att fortsätta mot Alesjaure. Vid foten av Kieronbacken satte jag på stighudar på mina skidor och sen var det enkelt att gå uppför den långa backen. Det blev en ganska fin skidtur till Alesjaure dit vi kom ca 15:30. Till vår besvikelse var bastun stäng för renovering. Det var jobbigt att släpa vatten från vattenhålet under bron upp till stugan.
20 april 2004
Solen sken när vi lämnade Alesjaure och det blev en fin skidtur mot Tjäktja även om jag ramlade några gånger. Jag satte på stighudarna när vi åkte ner mot Tjäktjastugan, jag ville inte riskera att det skulle gå för fort. Vi åt en trerätters middag medan vi lyssnade till vinden som ven runt stugan.
21 april 2004
Det var dimmigt när vi vaknade när vi lämnade Tjäktja. Man såg bara 3-4 kryss framåt. Vi kämpade oss upp mot Tjäktjapasset, högsta punkten på Kungsleden. Vi vårt stopp på toppen satte jag på stighudarna igen och sen kunde jag i lugn takt glida nerför. Dimman började lätta när vi kom till Sälka. Vi badade bastu men det var långt att släpa vatten. Det fanns en liten kälke att ställa spannarna på men vi lyckade köra ner i ett hål och slå ut allt vattnet och fick vända tillbaka och hämta nytt.
22 april 2004
Jag tog en vilodag i Sälka för att vila mina muskler. De andra åkte ut på en dagstur. Jag njöt av stillheten när jag var ensam i stugan. Gick och pratade en stund med stugvärden och sågade och högg lite ved innan de andra återvände.
23 april 2004
Vi fick en fin skidtur ner till Singi. Man kunde stå och parallellstaka under långa sträckor. Tog lunchpaus i Singistugan. När vi åkte uppför backen från stugan svävande en Kungsörn över oss. När vi närmade oss Kebnekaise var det stora fläckar med barmark och sista biten bar jag skidorna i händerna. Det var skönt att få ett bastubad och en middag som inte bestod av något frystorkat.
24 april 2004
Vi lämnade Kebnekaise vid halv nio. Vi åkte ner på jåkken. Det var isigt men det var lite lättare att åka där bandvagnarna kört. När vi kom upp på land igen blev det mindre och mindre snö och tillslut blev vi tvungna att bära skidorna. Jag hämtade ut väskan jag skickat från Abisko och gick och duschade. Packade skidorna och skickade tillbaka dem och kängorna till Abisko. Åkte buss till Kiruna och sen tåg mot Stockholm.
25 april 2004
Träffade de andra deltagarna i restaurangvagnen när vi åt frukost. Vår färdledare Olle steg av i Gävle medan vi andra fortsatte till Stockholm dit vi kom vi 13-tiden. En jobbig fjälltur var då över. Det var en härlig upplevelse men om jag skall göra någon mer skidtur i fjällen måste jag åka mer skidor innan turen!