Abisko 2003

I juli 2003 deltog jag i STFs vandring från Abisko till Kebnekaise och Nikkaloukta. Det var fantastiskt fint väder med skön värme under större delen av fjällvandringen. Vi var ett glatt, badtokigt gäng som vandrade tillsammans. Vi badade både bastu och ute i fjällsjöar. Som höjdpunkt på veckan besteg vi Kebnekaise. När mina vandringskompisar lämnade Kebnekaise fjällstation stannade jag kvar en extra dag och gick en tur upp till Tarfala.

Dag för dag:
15 juli 2003
Jag flög från Arlanda vid lunchtid och landade i Kiruna ca 1½ timme senare. Åkte sen buss till Abisko där jag fick ett rum på fjällstationen. Det var strålande sol och ca +25° när jag gick ut för en promenad. Jag åt middag och vid 22:30 åkte jag linbanan upp på Nuolja för att se på midnatssolen.
16 juli 2003
På förmiddagen gick jag en tur utmed Nissonjohka och vidare till offerplatsen vid Báddosdievvá. Såg en grävling och en älg på väg tillbaka till fjällstationen. På eftermiddagen träffade mina vandringskompisar, sju damer och sex herrar och vår färdledare Anders, samma färdledare som jag hade förra gången jag gick sträckan 1996. Innan vi la oss gick vi ner till Torneträsk för ett midnattsdopp.
17 juli 2003
Även idag var det strålande sol och varmt. De flesta valde att vandra i T-shirt och shorts eftersom det också verkade vara nästan myggfritt. Vi åt lunch vid Abiskojaures norra ända och fortsatte sen till stugorna i Abiskojaure. Vi installerade oss och gick sen ner till den fina sandstranden för att svalka av oss. Vi åt middag, såg på några befästningar och sen gick vi ner till sjön igen och tog ett kvällsdopp.
18 juli 2003
Det var lika fint väder som tidigare denna morgon. Vi tog en lång lunchpaus vid Rádujávri och solade och badade. När vi kom fram till Alesjaure åt vi middag och sen blev det bastubad i den mysiga bastun. Vid kvällskaffet läste Anders en historia om två killars äventyr med cykel i fjällen.
19 juli 2003
Vi åt frukost och sen lämnade vi Alesjaure vid 9-tiden. Idag blåste det lite men det var fortfarande en nästan klarblå himmel. Vi kom fram till Tjäktja-stugorna vi 15:30. När vi installerat oss var det dags för ett bad igen. Vi gick ner till vattenfallet nedanför stugan. En stor snödriva låg fortfarande kvar på andra sidan jåkken. Jag gick in i själva vattenfallet, det är en väldig kraft i vattnet. Efter middag gick vi upp på berget Muorahisčohkka väster om stugan. Det var en fantastisk utsikt. Efteråt var det dags för ytterligare ett dopp.
20 juli 2003
I natt kom det någon lätt regnskur och det molnigt och kom några lätta regnstänk under vandringen till Sälka. Vi badade bastu även här och de modigaste av oss badade också i jåkken. Kvällen avslutades med kortspel.
21 juli 2003
Vi startade redan 07:00 från Sälka. Det var mulet till att böja med men molnen lättade efter hand. Vi vek av från Kungsleden och gick mot Kebnekaise. Vi såg Duolbagorni (Tolpagorni) berget som nästan ser ut att vara en vulkan på vägen mot Kebnekaise fjällstation. Middag i matsalen och sen fick vi information om olika turer man anordnar från fjällstationen.
22 juli 2003
I åt frukost 07:00 och strax efter åtta gav vi oss av på toppturen. Färdledarna startade med högt tempo och några deltagare valde att hoppa av turen. Vi gick uppför "Storbacken", passerade Björling glaciär. På vissa ställen finns det rep fästa i berget som man fick fästa sin sele i. Vi lämnade våra ryggsäckar vid gamla toppstugan och fortsatte uppåt. När jag var här förra gången var toppen klädd med snö men nu var det bara smutsig glaciäris. Våra guider fäste rep som vi fick hålla oss i för att komma upp. Det kom lite dimma strax innan vi skull gå den sista biten men den blåste snabbt bort och vi hade en fin utsikte från Kebnekaises sydtopp. På vägen ner åkte vi rutschkana på ett stort snöfält. Vi var tillbaka på fjällstationen strax efter 7 på kvällen. Vi hann få en snabb bastu den var det tid för middag. Den bestod av renfilé och till detta drack vi ett gott rödvin.
23 juli 2003
Efter frukost sa jag adjö till de andra deltagarna och en stund senare gav jag mig av mot Tarfala. Jag så de stora glaciärerna, den vetenskapliga stationen mm. Jag åt min medhavda lunch vi STFs stuga. Det började regna under vandringen tillbaka till Kebnekaise.
24 juli 2003
Jag åt frukost och sen lämnade jag Kebnekaise fjällstation och gick till båtlänningen vid Láddjujávri. Åkte båt över sjön, tog en renburgare innan jag fortsatte till Nikkaluokta. Hämtade ut väskan jag skickat dit och åkte sen bussen till Kiruna. Fick duscha på busstationen och tog på mig rena kläder innan jag gick för att titta på kyrkan, rådhuset och Hjalmar Lundbom-gården. Åkte sen till flygplatsen och tog kvällsflyget till Arlanda.